Peri-Peri Chicken |
Semalam sey tengok cable TV channel Foodies TV show kelolaan Jamie Oliver. Rancangan itu diberi nama 30 minutes Meal by Jamie Oliver. Dalam rancangan tu beliau akan mempersembahkan 5 jenis masakan dan akan disiapkan dalam masa 30 minit. Sey secara peribadinya memang suka style Jamie masak dan memang sey tak lepas peluang setiap kali segmen ni ke udara, kira macam sifu maya sey laa ni... :-)
Jadi semalam Si Jamie tu ada menunjukkan satu resepi yang menarik minat sey hendak mencubanya pasal nampak menyelerakan. Peri-peri chicken nama masakannya. Kalau tak silap sey menu peri-peri chicken ni kalau di Malaysia ada di jual di Restoran Nando's. Buatnya tak lah susah sangat dan kalau ada pembaca minat nak mencubanya sey turunkanlah resepinya di sini.
Bahan-bahan A. (gaulkan dengan sedikit kunyit dan garam)
- Seekor ayam saiz kecil dipotong sepuluh bahagian
- Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan B (untuk kuah)
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 3 biji cili padi (kalau nak lebih pedas boleh letak lebih)
- 1/2 inci halia
- 4 sudu besar olive oil
- Garam dan black pepper secukup rasa
- Jus lemon dari 1/2 biji lemon
- 4 sudu besar yogurt
* bahan-bahan di atas di blend (kisar) kesemuanya
Bahan-bahan C. (sayur-sayuran)
- 4 batang asparagus dipotong kecil-kecil (ikut suka)
- 1/2 biji paprika (cili bell) dipotong empat segi
- 1/2 labu bawang besar dipotong empat segi
Cara membuat.
- Goreng ayam tadi separuh masak. Angkat dan letakkan dalam tin pembakar
- Curahkan bahan B yang telah di blend (kisar) tadi keatasnya. Bakar di dalam oven pada suhu 200 degree celcius selama 25 minit.
- Sementara menunggu ayam dibakar, tumis bahan C sehingga separuh masak.
- Setelah 25 minit keluarkan ayam tadi dan taburkan sayur yang di tumis tadi dan gaulkan rata, balik-balikan ayam dan bakar lagi selama 5 minit.
- Setelah masak boleh dihidangkan dengan nasi panas dan salad.
Selamat mencuba ler.....Jya mata.
No comments:
Post a Comment