Saturday, October 29, 2011

Lazatnya Lassagna

Salam kembali.

Berhujung minggu kita sekali lagi dan eden  bersyukur kepadanya kerana terus diberikan peluang bernafas, kekuatan dan semangat serta sihat. Cuaca di Kyoto untuk beberapa hari ni memang baik, panas tapi tetap sejuk di musim autumn ni. Minggu sudah kalau pembaca semua membaca last entry MPK ni ada eden mengatakan yang keesokkannya bercadang nak buat menu special. Tapi itulah, kadang-kadang apa yang kita rancangkan tak semestinya jadikan? Jadi eden kira tunaikan niat tu pada minggu ni. Mungkin pada setengah pembaca memang biasa dengar atau pun telah pun mencuba menu ni, bagi eden inilah juga kali pertama  menterjemahkannya, sebab tulah special.....

So, untuk dinner eden and family hari ni....lassagna dan lazatnya, hihihi...Italian menu eden malam ni. Buatnya pada kiraan eden taklah susah sangat atau erti kata lain mudahlah gamaknya. Yalah kita taklah perlu sangat nak mengadun tu..adun ni dan macam-macam adunan lagi lah, bendanya cuma yang basic-basic saja. Apa yang eden ada ialah lassagna sheet, cheese (mozzarella dan parmesan cheese), panko (serbuk roti) dan yang penting isinya daging cincang yang dimasak bersama bawang dan tomato sos. Ada sebahagiannya yang letak kentang atau hirisan terung untuk menjadikannya lassagna lebih vegitarian. Kesemua bahan tadi kita adunkan dalam bekas pembakar secara bertingkat-tingkat (layer by layer) bermula dengan daging cincang lepas taburkan cheese dan letakkan lassagna sheet (yang telah direbus dengan garam) dan ulang sehingga habis. Setelah siap semuanya, bakar pada suhu 180 degree celcius selama 30 minit. Mudahkan. Emmm..lazat dan sedap sekali dan pastinya eden akan sediakan lassagna versi yang berbeza tak berapa lama lagi.


Lasagna yang sedia untuk di bakar

Lassagna yang sudah siap

sedia untuk di makan

Jumpa lagi.

No comments:

Post a Comment

Apakah Ini RINDU....

Aaaloooooo........Konnichiwa minna.... Masih lagi sey tidak lupa bait perkataan  tu walau telah sekian lama meninggalkan bumi di mana per...