Tuesday, July 24, 2012

My special soup

Salam Ramadhan.

Bulan-bulan puasa ni seronok kalau kita cerita pasal makanan,  untuk sey sup merupakan antara menu yang paling sey suka. Sebabnya bila sehari suntuk berpuasa, tekak pun kering jadi sudah tentulah makanan berkuah atau sup menjadi pilihan. Sup ini pun dah tentulah sesuai dimakan semasa musim sejuk kan?

Jadi semalam sey dan isteri buatlah sup sayur istimewa. Istimewanya kerana kami guna tauhu bulat kering yang disumbat ikan dan sayur cincang. Tauhu ini juga selalu digunakan dalam masakan mee kari. Macam inilah lebih kurang rupanya sup yang kami sediakan tu.



nampak tak tauhu kering disumbat ikan dan sayur?

Selain daripada itu sey masukkan/campakkan juga fishball, kobis panjang, sawi dan sedikit daun ketumbar. 20 minit, dah siap satu menu. Untuk sesiapa yang berminat sey perturunkan resepinya di bawah:-

Bahan-bahan (untuk 4 orang makan)
  1. 10 biji fishball (bebola ikan)
  2. 2 kelopak kobis panjang
  3. 5 kelopak sawi
  4. Sedikit daun ketumbar 
  5. 4 biji tauhu kering
  6. 100 g ikan tenggiri - dicincang halus dan digaul dengan sedikit garam dan lada hitam
  7. Sedikit lobak merah - dicincang halus
  8. Sedikit daun ketumbar - dicincang halus 
  9. Seulas bawang putih dicincang halus
  10. Sedikit garam
  11. 2 sudu besar minyak untuk menumis
  12. 3 cawan air
  13. Sedikit kiub ikan bilis
Cara membuat.
  1. Bersihkan sayur (kobis panjang, sawi dan daun ketumbar) dan potong mengikut suka. Asingkan sayur mengikut jenis.
  2. Bersihkan fishball dan tauhu kering, ketepikan.
  3. Belah tauhu kering tetapi jangan sampai putus. Keluarkan sebahagian isinya, dan dicampur dengan ikan yang telah dicincang tadi. Campurkan lobak merah dan daun ketumbar yang telah dicincang. Gaul rata.
  4. Sudukan sedikit adunan ikan dan masukkan ke dalam tauhu kering. Buat sehingga semua tauhu kering diisi dengan isi ikan. Ketepikan.
  5. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang putih hingga kekuningan, dan masukkan air. Biar menggelegak sedikit.
  6. Masukkan tauhu kering dan fishball. Biarkan 30 saat, kemudian masukkan sawi dan kobis panjang.
  7. Masukkan perisa ikan bilis dan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan daun ketumbar, biarkan sekejap dan tutup api.
Hah, selamat mencuba kalau teringin.

Jya mata....




No comments:

Post a Comment

Apakah Ini RINDU....

Aaaloooooo........Konnichiwa minna.... Masih lagi sey tidak lupa bait perkataan  tu walau telah sekian lama meninggalkan bumi di mana per...